VreemdelingenVisie nr. 44 is uit

De nieuwe editie van VreemdelingenVisie staat online. Daarin onder meer een interview met Martijn Tubbergen, directeur bij DTenV, over haar proefschrift. Ook gaan we in op de complexiteit van terugkeer van jongeren.
 

VreemdelingenVisie nr. 44
Beeld: ©DTenV
VreemdelingenVisie nr. 44

Een overzicht van de artikelen:

‘Nederland heeft voortrekkersrol’

De brandende zon boven het kamp in Griekenland, de kinderen die tussen de tenten door renden en de schrijnende verhalen van asielzoekers. Mirjam Oosting herinnert zich haar eerste missie voor de European Union Agency for Asylum (EUAA) nog goed. Met de inzet van Mirjam helpt de IND bij de operationele ondersteuning aan EU-lidstaten die dat nodig hebben. Maar dit jaar kreeg Nederland voor het eerst ook bijstand van de EUAA.
Lees verder

Het asielbeleid: leuker kunnen we het niet maken, wel duidelijker

Hoe ervaren asielzoekers hun asielprocedure en hoe beïnvloedt dit hun bereidheid om terug te keren na een afwijzing? Deze vragen staan centraal in het proefschrift van Martijn Tubbergen, in het dagelijks leven werkzaam als directeur bij DTenV. Martijn en regievoerder Hanneke spreken over het unieke onderzoek en wat de resultaten betekenen voor de praktijk.
Lees verder

Muziekcoaching: een moment om kwetsbaar te mogen zijn

Daar waar jongeren in de dagelijkse groepsdynamiek zich niet altijd kwetsbaar op durven stellen, durven zij zich tijdens muziekcoaching vaak wel emotioneel te uiten. Sinds drie jaar profiteren twee opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) van de effecten van de muziekmethode. COA-muziekcoach Julie Cosemans vertelt er alles over.
Lees verder

Wat gebeurt er als een alleenstaande jongere geen asiel krijgt?

Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) dat in Nederland asiel aanvraagt, is de afgelopen jaren sterk gestegen. Als een alleenstaande minderjarige vreemdeling geen asiel krijgt, moet er ‘adequate opvang’ in het land van herkomst worden gevonden. Hoe werkt dit?
Lees verder

De Spreidingswet in de praktijk

Het COA onderzoekt in een nieuwe rubriek hoe gemeenten werken aan de uitvoering van de Spreidingswet. Hoe ervaren gemeentebestuurders de samenwerking in de regio en hoe gaan zij het gesprek aan met omwonenden? De wethouders van Doetinchem, Helmond en Maasbree komen alvast over deze kwesties aan het woord.
Lees verder
 

Wat is het asiel- en migratiepact?

Europese landen met een onevenredig groot aantal asielaanvragen en de Dublinverordening die niet goed werkt. Een paar voorbeelden die duidelijk maken dat het Europees asielstelsel beter kan. Dat gaan de EU-landen samen regelen. Het asiel- en migratiepact dat op 12 juni 2026 ingaat, moet daarvoor zorgen.
Lees verder

Naar de VreemdelingenVisie