DTenV en IOM tekenen nieuwe REAN-overeenkomst

Op woensdag 9 oktober 2024 ondertekenden Simone Steendijk en Fabien Sambussy (Chief of Mission IOM The Netherlands) de REAN-overeenkomst 2025-2027. 

DTenV en IOM continueren daarmee de langdurige samenwerking om vrijwillige terugkeer uit Nederland te ondersteunen. REAN staat voor Return and Emigration Assistance from The Netherlands. Deze regeling is gericht op mensen zonder recht op verblijf en voorziet in hulp om de terugkeer naar hun land van herkomst te realiseren.

DTenV verlengt samenwerking met IOM bij vrijwillige terugkeer
Beeld: DTenV
Simone Steendijk en Fabien Sambussy ondertekenen de REAN-overeenkomst 2025-2027

Deze samenwerking en de financieringstoezegging door de DTenV stelt IOM ook de komende drie jaar in staat om migranten te ondersteunen bij hun vrijwillig vertrek uit Nederland. IOM biedt hierbij praktische hulp, zoals ondersteuning bij re-integratie en individuele begeleiding. Dit  zorgt voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer naar hun land van herkomst.

In de nieuwe REAN-overeenkomst is opgenomen dat de partijen met elkaar in gesprek blijven over de mogelijkheden om op het gebied van Europese ontwikkelingen van terugkeer en herintegratie samen te werken (denk aan EURP). 

Meer weten over IOM? Kijk op https://iom-nederland.nl/

Zie ook het eerder verschenen artikel in VreemdelingenVisie over de samenwerking bij vrijwillige terugkeer.