Bemiddeling door DTenV

Het is mogelijk dat een vreemdeling zelf al heeft geprobeerd om zijn vertrek te realiseren, maar hier niet in slaagt. Bijvoorbeeld omdat hij geen reisdocument krijgt van de ambassade of het consulaat. In dat geval kan DTenV bemiddelen. Om dit proces te starten, dient de vreemdeling een verzoek in om bemiddeling. Dit kan via het formulier 'Bemiddelingsverzoek'.

Het formulier bemiddelingsverzoek kan worden gemaild naar ilc@dtv.minvenj.nl, samen met de volgende gegevens:

  1. Documentatie die laat zien dat het niet is gelukt om te vertrekken en/of reisdocumenten te bemachtigen (bijvoorbeeld een verklaring van de ambassade).
  2. Documentatie waaruit identiteit en nationaliteit blijken, bijvoorbeeld kopieën van identiteitspapieren uit het land van herkomst, schooldiploma's en dergelijke.
  3. Vier kleurenpasfoto's.
  4. Een handgeschreven verklaring in de eigen taal, gericht aan de diplomatieke vertegenwoordiging. In deze verklaring schrijft de vreemdeling dat hij naar zijn land wenst terug te keren en dat hij de reisdocumenten wenst die dit mogelijk maken. Op de verklaring schrijft hij tevens zijn naam en andere persoonsgegevens en hij ondertekent de verklaring. Als deze verklaring ontbreekt kan DTenV het verzoek om bemiddeling niet in behandeling nemen.

Een vreemdeling kan een bemiddelingsverzoek indienen voor zichzelf, voor zijn of haar echtgeno(o)t(e) en eventuele kinderen. Ook een gemachtigde kan namens de vreemdeling een verzoek om bemiddeling indienen. Ook dan geldt dat alle bovengenoemde documenten bij de aanvraag gevoegd moeten worden.

Na ontvangst van het bemiddelingsverzoek, de documentatie én de handgeschreven verklaring, stelt DTenV, samen met de vreemdeling, een verzoek op om afgifte van een vervangend reisdocument, een zogeheten laissez-passer, op. DTenV legt de volledige aanvraag vervolgens voor aan de betreffende diplomatieke vertegenwoordiging en licht deze zo nodig toe namens de vreemdeling. Zo nodig volgt een presentatie in persoon bij de diplomatieke vertegenwoordiging. Als de diplomatieke vertegenwoordiging een laissez-passer afgeeft, maken DTenV en de vreemdeling samen nadere afspraken over daadwerkelijk vertrek.